Περιγραφή Φεστιβάλ

Φεστιβάλ Νάξου

Tο Φεστιβάλ Νάξου στον πύργο Μπαζαίου, ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2001, ως μια παράτολμη και ευφάνταστη ιδέα, να μετουσιωθεί ένα εξαιρετικό διατηρητέο μνημείο, του 17ου αιώνα, στο σημερινό ανάλογο της λειτουργίας για την οποία οικοδομήθηκε, σε ναό τέχνης παιδείας και πολιτισμού.

Με αφορμή τις πολιτιστικές εκδηλώσεις ο πύργος μένει ανοικτός και φιλόξενος για την τοπική κοινωνία και τους ξένους επισκέπτες του νησιού, αντίθετα με τους υπόλοιπους (40 περίπου) πύργους της Νάξου.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ δίνει στους Ναξιώτες την δυνατότητα να γνωρίσουν προσωπικότητες του πνευματικού και καλλιτεχνικού χώρου και το έργο τους. Οι μαθητές των σχολείων έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που οργανώνονται στο πλαίσιο των εκθέσεων.

Η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ, δημιουργεί ένα σταθερό κοινό υψηλών προδιαγραφών, ενώ ενισχύει τον πολιτιστικό τουρισμό στην ενδοχώρα του νησιού, με θετικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.

Σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων από τον πύργο, βρίσκονται αρκετά σημαντικά μνημεία της Νάξου (ο αρχαϊκός ναός της θεάς Δήμητρας, το σπήλαιο-μοναστήρι της Παναγίας της Καλορίτσας, κ.ά.). Προχωρώντας στο έργο ενοποίησης των μνημείων με μονοπάτια, επιδιώκεται η προστασία της περιοχής και η δημιουργία ενός μοντέλου ήπιας πολιτιστικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης.

Στόχος είναι, όχι η δημιουργία ενός ακόμα Φεστιβάλ, αλλά η συγκρότηση ενός θεσμού ανήσυχου και ευέλικτου, ανοιχτού στα πολιτισμικά ζητήματα και αιτήματα της εποχής μας. Ενός θεσμού, που ταυτότητά του έχει τη δημιουργική συνομιλία των τεχνών και των εκπροσώπων τους, μέσα από συγκεκριμένο θεματικό άξονα, που επιλέγεται για κάθε διοργάνωση.

Στα πλαίσια αυτά αναπτύσσονται συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, δημιουργώντας σταθερές γέφυρες επικοινωνίας, αναγκαίες για να εγγράψουν τη Νάξο στον σύγχρονο πολιτιστικό χάρτη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φεστιβάλ Νάξου 2017

Το φετινό Φεστιβάλ Νάξου ξεκίνησε στις 3 Ιουνίου με την εικαστική έκθεση “Phantsama” (που θα διαρκέσει μέχρι και τις 28 Σεπτεμβρίου) και συνεχίζεται με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, εργαστήρια και κινηματογραφικές προβολές έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2017.

Editorial

Εάν υποθέσουμε ότι ζούμε σε μια εποχή φαντασματική, τότε πολλά από όσα φαντάζουν προφανή δεν υφίστανται στην πραγματικότητα.

Μιλάμε συχνά για φαντάσματα του παρελθόντος που στοιχειώνουν τη σύγχρονη κουλτούρα και τη συμπεριφορά μας.

Μιλάμε συχνά για απατηλές και φανταστικές υποσχέσεις, αλλά και για ιδέες που είναι φανταστικές αν και μη υλοποιήσιμες.

Μιλάμε συχνά για τα φαντάσματα της ψυχής που παραμένουν καταχωνιασμένα σε εσωτερικές κρύπτες και εμφανίζονται μόνο στα όνειρα μας, θέλοντας να δηλώσουν κάτι.

Για φαντασιακές εμφανίσεις και πλασματικές εικόνες του μυαλού έχουν μιλήσει φιλόσοφοι και μελετητές της ανθρώπινης ψυχής από τον Marx και τον Freud έως τον Deleuze, τον  Derrida και τον  Zizek.

Η τέχνη έρχεται να γεφυρώσει, να αιτιολογήσει και να δικαιολογήσει το χάσμα ανάμεσα σε εκείνο που αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει και στη φυσική πραγματική του υπόσταση, ανάμεσα στις σκιές του μυαλού και τις εικόνες των αισθήσεων.

Στο μεταίχμιο αυτό κινείται το Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου, επιχειρώντας να φωτίσει τη ζοφερή εικόνα της πραγματικότητας μέσα από τη λάμψη μιας φαντασμαγορίας.

Στέλιος Κρασανάκης – Μάριος Βαζαίος

Ιούνιος 2017

 

Παροχές

 

Παραλίες με γαλάζιες σημαίες, Φαρμακείο / Πρώτες βοήθειες, Εστιατόριο, Bar, WIFI - Internet, Καφετέρια, Δωρεάν Παρκινγκ, Τουαλέτες WC, Camping, Ξενώνες, Ξενοδοχεία
, Αυτοκίνητο, Λεωφορείο, Λιμάνι, Ποδήλατο, Πεζοπορία
, Φιλικό για παιδιά, Φιλικό για σκυλιά

 

Πρόγραμμα

 

ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

http://www.bazeostower.gr/gr_dyn/festivals.php?year=2017