Περιγραφή Φεστιβάλ

Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης

Έχοντας κατορθώσει να καθιερωθεί στη συνείδηση του φιλόμουσου κοινού ως κυρίαρχος άξονας προβολής του σύγχρονου πιανιστικού γίγνεσθαι, το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης έχει κατακτήσει πλέον μια ιδιαίτερη θέση στον φθινοπωρινό πολιτιστικό χάρτη της πόλης. Μετρώντας ήδη πέντε χρόνια σταθερής παρουσίας, έχει φιλοξενήσει πλήθος σπουδαίων ελλήνων πιανιστών, ενώ έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, όπως το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Ωδείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Μέγαρο Μουσικής και το Δημοτικό Ωδείο.

Με ένα ευρύτατο ρεπερτόριο που κινείται από το κλασικό μέχρι το σύγχρονο και το avant-garde, το Φεστιβάλ προσφέρει κάθε φθινόπωρο την ευκαιρία στο κοινό της πόλης να παρακολουθήσει τόσο ρεσιτάλ και συναυλίες στην παραδοσιακή τους μορφή, όσο και «αντισυμβατικές» δράσεις, όπως το διάρκειας 15 ωρών έργο του Eric Satie, «Vexations», ή το δημοφιλές σύνολο Piandaemonium (6 πιάνα – 12 πιανίστες), που δεν παύει να ενθουσιάζει τους θεατές σε κάθε του εμφάνιση. Ταυτόχρονα, επιδιώκει σταθερά να λειτουργεί ως πεδίο έκφρασης νέων καλλιτεχνών και να ενσωματώνει στο πρόγραμμά του δραστηριότητες, που ενισχύουν τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

04 Νοεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου 2017

Στην έκτη χρονιά σταθερής παρουσίας του, το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, ανοίγει τις πόρτες του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, για να υποδεχτεί και φέτος σπουδαίους Έλληνες πιανίστες.

Οι Νίκος Κυριόσογλου, Ναταλία Μιχαηλίδου, Πάνος Καράν, Αλεξία Μουζά και Αντώνης Ανισέγκος τιμούν με την παρουσία τους τον κύκλο των 5 κεντρικών ρεσιτάλ στο Αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Στο φετινό μεγάλο event λήξης του φεστιβάλ παρουσιάζεται, μετά από τέσσερα χρόνια, το σύνολο Piandaemonium (6 πιάνα – 12 πιανίστες) σε δύο μοναδικές συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Μια αγαπημένη παρέα μουσικών καταπολεμά τη μοναχικότητα του πιανίστα, δημιουργεί μια ορχήστρα πιάνων και επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει, μέσα σε ένα νέο πλαίσιο, τον παραδοσιακό πιανιστικό ήχο. Συμμετέχουν οι Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, Ευτυχία Βενιωτά, Εύη Γιαμοπούλου, Δόμνα Ευνουχίδου, Νίκος Ζαφρανάς, Χρήστος Λενούτσος, Ειρήνη Μαύρου, Μαρία Μυλαράκη, Στέφανος Νάσος, Χρήστος Νούλης, Αντώνης Σελεμίδης, Θοδωρής Τζοβανάκης, Κώστας Χάρδας.

Με πίστη στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Φεστιβάλ, οι παράλληλες δράσεις περιλαμβάνουν φέτος, όπως κάθε χρόνο, τριήμερο Masterclass πιάνου με τη σπουδαία πιανίστα και παιδαγωγό Δόμνα Ευνουχίδου στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, και συναυλίες νέων καλλιτεχνών στην Καβάλα, τη Φλώρινα και την Αλεξανδρούπολη.

 

Παροχές

 

Bar, WIFI - Internet, Καφετέρια, Δωρεάν Παρκινγκ, Παρκινγκ επί πληρωμή, Τουαλέτες WC, Ξενοδοχεία
, Αυτοκίνητο, Λεωφορείο, Αεροδρόμιο, Ποδήλατο, Φιλικό για παιδιά

 

Πρόγραμμα

 

Ρεσιτάλ

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 20.30

04/11 Νίκος Κυριόσογλου

11/11 Ναταλία Μιχαηλίδου

18/11 Πάνος Καράν

25/11 Αλεξία Μουζά

02/12 Αντώνης Ανισέγκος

 

Piandaemonium (6 πιάνα – 12 πιανίστες)

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης (Μ2), 21.00

09/12 και 10/12

Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, Ευτυχία Βενιωτά, Εύη Γιαμοπούλου, Δόμνα Ευνουχίδου, Νίκος Ζαφρανάς, Στέφανος Θωμόπουλος, Χρήστος Λενούτσος, Ειρήνη Μαύρου, Μαρία Μυλαράκη, Στέφανος Νάσος, Χρήστος Νούλης, Αντώνης Σελεμίδης, Θοδωρής Τζοβανάκης, Κώστας Χάρδας.

Στις 08/12 θα πραγματοποιηθούν δύο εκπαιδευτικά πρωινά  για σχολεία

 

Masterclass

Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, 10.00 – 14.00 και 17.00 – 20.00

01 – 03/12 Δόμνα Ευνουχίδου

 

Νέοι καλλιτέχνες

Καβάλα – Αλεξανδρούπολη – Φλώρινα, 20.30

10/11 Στέργιος Σακελλαρίου – Νίκος Λαβασάς

24/11 Αναστασία Σταύρου – Σάββας Παυλίδης

01/12 Εύη Ζυγούρη – Κωνσταντίνα Βιδαλάκη