Περιγραφή Φεστιβάλ

Φεστιβάλ Ρεμπέτικου

«Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη»

O Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και η Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου Κυκλάδων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, αξιοποιώντας το πολιτιστικό  απόθεμα της Σύρου και τιμώντας τον
πρωτοπόρο λαϊκό συνθέτη, τον Συριανό Μάρκο Βαμβακάρη, συνδιοργανώνουν το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου ”Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη”.

Ο «Πατριάρχης» του Ρεμπέτικου γεννήθηκε στις 10 Μαΐου του 1905 στο συνοικισμό Σκαλί της Απάνω Χώρας της Σύρου. Οι γονείς του ήταν φτωχοί αγρότες και ήταν ο πρωτότοκος από έξι αδέλφια. Ο παππούς του έγραφε τραγούδια και ο πατέρας του έπαιζε ζαμπούνα, ενώ από μικρή ηλικία ο μικρός Μάρκος συνόδευε τον τελευταίο παίζοντας τουμπί σε διάφορα πανηγύρια.
Λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της οικογένειάς του, ο Μάρκος αναγκάστηκε να αφήσει το σχολείο και να εργαστεί ως λούστρος, εφημεριδοπώλης, εργάτης σε κλωστήρια, βοηθός σε οπωροπωλεία κ.ά.

Το 1917 σε ηλικία 12 ετών έφυγε από τη Σύρο, και πήγε στον Πειραιά, όπου αργότερα τον ακολούθησε και η οικογένειά του.

Η σχέση της Σύρου με την αστική λαϊκή μουσική, η οποία επικρατεί ως αναπόσπαστο χαρακτηριστικό πολιτιστικό στοιχείο από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αι. στα μουσικά δρώμενα του νησιού μας και ο σεβασμός και η αναγνώριση στο έργο του μεγάλου Μάρκου Βαμβακάρη, ο οποίος έχει καταστήσει τη ρεμπέτικη μουσική και το νησί μας γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτελούν το εφαλτήριο για τη δημιουργία του Φεστιβάλ «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», το οποίο μεταξύ άλλων στοχεύει και στην επίσημη αναγνώριση της καλλιτεχνικής αξίας του ρεμπέτικου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το 2ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου ανοίγει και φέτος την αυλαία του από 30/8/2017 έως 3/9/2017, μετά από την περυσινή επιτυχημένη πρώτη διοργάνωσή του, που πραγματοποιήθηκε στο νησί μας, με τη συνεργασία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου καθιερώθηκε ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου, καθώς τιμά την μνήμη και το έργο του μεγάλου και πρωτοπόρου Συριανού λαϊκού συνθέτη, του Μάρκου Βαμβακάρη και παράλληλα αξιοποιεί τη μουσική μας παράδοση, προβάλλοντας το νησί μας στην Ελλάδα
και το εξωτερικό.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι o θεσμός αυτός στοχεύει να διαφυλάξει, αλλά κυρίως να διατηρήσει ζωντανή την αστική λαϊκή μουσική, η οποία αποτελεί μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας
και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Σύρου, γενέτειρας του Πατριάρχη του ρεμπέτικου Μάρκου Βαμβακάρη.

Για μία ακόμη χρονιά, το πρόγραμμα του 2ου Φεστιβάλ θα περιλάβει μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων, όπως συναυλίες,
σεμινάρια – διαλέξεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, μέσα από τα οποία θα προβληθεί και θα αναδειχθεί τόσο το ρεμπέτικο τραγούδι όσο και η συμβολή του Μάρκου Βαμβακάρη στη λαϊκή μουσική.

Παροχές

 

Πρόσβαση από ΑΜΕΑ, Παραλίες με γαλάζιες σημαίες, Ιατρός, Φαρμακείο / Πρώτες βοήθειες, Ναυαγοσώστης, Bar, Καφετέρια, Δωρεάν Παρκινγκ, Τουαλέτες WC, Ξενώνες, Ξενοδοχεία
, Αυτοκίνητο, Λεωφορείο, Λιμάνι, Φιλικό για παιδιά

 

Πρόγραμμα

 

30/8/2017
Έναρξη Φεστιβάλ
1ο μέρος:
Μάρκος Βαμβακάρης Από το μύθο στην ιστορία 1600 – 2015
Παρουσίαση της ολοκληρωμένης έκδοσης που συμπεριλαμβάνει δύο βιβλία, από το συγγραφέα τους, κ.Δημήτρη Βαρθαλίτη.

2ο μέρος:
Το Μυστικό Μπουζούκι
Mια παρέα παιδιών στην Ερμούπολη της Σύρου, που αθόρυβα ανακαλύπτουν τα μυστικά της λαϊκής μας μουσικής με δάσκαλό τους, τον σπουδαίο μουσικό Αρίστο Βαμβακούση.
3ο μέρος:
Νίκος Τατασόπουλος και Αθηνά Λαμπίρη με το δίδυμο Σκούτα – Μηταράκη
Ο Νίκος Τατασόπουλος, ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, γιός του αξέχαστου Γιάννη Τατασόπουλου, επίσης μεγάλου δεξιοτέχνη και συνεργάτη των Μ. Χιώτη, Β. Τσιτσάνη, Μ. Νίνου κ.α. Στην συναυλία αυτή συνεργάζεται με την Αθηνά Λαμπίρη, μια νέα ταλαντούχα μουσικό και τραγουδίστρια που σέβεται την αισθητική του ιδιαίτερου αυτού μουσικού είδους, γνωστή και από τη συνεργασία της με το Γιώργο Νταλάρα. Το δίδυμο «Σκούτας – Μηταράκης» είναι μια άλλη ξεχωριστή περίπτωση. Εξαιρετικοί μουσικοί και ερμηνευτές, πολύ αγαπητοί στο κόσμο, με μεγάλη εμπειρία και ιδιαίτερο ύφος. Ο Γιάννης Ζαρίας, βιολιστής της γνωστής ορχήστρας «Rebetien» συμμετέχει στην ορχήστρα, συμπληρώνοντας τη μοναδική αυτή σύνθεση με τη δεξιοτεχνία του.
Έπαυλη Τσιροπινά
Ώρα έναρξης 20:30
Τιμή εισιτηρίου: 8€

******
31/8/2017
Σεμινάριο με θέμα την τεχνική και τους χειρισμούς της λαϊκής κιθάρας, από το ντουέτο Βασίλη Σκούτα – Δημήτρη Μηταράκη
Άνω Σύρος
Ώρα έναρξης 18:00

Τρείς Εποχές του Ρεμπέτικου
Μια διαδρομή μέσα από το μικρασιάτικο, το προπολεμικό και το μεταπολεμικό ρεμπέτικο. Η Banda Jovanica είναι μια απόπειρα αναζήτησης του αόρατου μουσικού νήματος που συνδέει τη μουσική δημιουργία των Μικρασιατών συνθετών με την πλούσια Βαλκανική μουσική παράδοση. Η λαϊκή τσιγγάνικη μουσική χωρών όπως η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Ρωσία, συναντά τα Βαλκάνια, το Βόσπορο και τα κοσμοπολίτικα λιμάνια των παραλίων, μπολιάζοντας τις δομές και τα μονοπάτια της μουσικής τους με καλπάζουσες χόρες, ποικίλους έντονους ρυθμούς και πλούσιες νέες μελωδίες, δημιουργώντας ένα νέο εκρηκτικό μουσικό μείγμα… Πρόσωπο κλειδί, ο χαμένος θρυλικός βιολιστής Γιοβανίκας.

Παίζουν: Γιάννης Νιάρχος (κιθάρα, τραγούδι), Kλέαρχος Κορκόβελος (κύμβαλο), Χαρούλα Τσαλπαρά (ακορντεόν), Γλαύκος Σμαριανάκης (βιολί), Λουκάς Μεταξάς (κοντραμπάσσο). Η υπέροχη αυτή μπάντα συναντά στη Σύρο τον Γιώργο Ζορμπά (τραγούδι, μπαγλαμά) ο οποίος έχει μακρά θητεία στο ρεμπέτικο και έχει αφήσει το προσωπικό του στίγμα στον Πειραιά, σε ένα από τα παλαιότερους χώρους του είδους, το θρυλικό «Ανηφόρι» και τον Αντώνη Μαραγκό στο μπουζούκι, με τον οποίο έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν.
Πηγή Αγ. Αθανασίου, Άνω Σύρος
Ώρα έναρξης 21:00

******
1/9/2017
Τρείς λαϊκές κιθάρες
Μια σύμπραξη τριών μουσικών απότρία διαφορετικά νησιά.
Ο Βασίλης Αντωνίου από τη Μύκονο, ο Γιώργος Βαμβακούσης από τη Σύρο, και ο Πέτρος Κουσουνάδης από την Τήνο, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση του ρεμπέτικου.
Πιάτσα Άνω Σύρου
Ώρα έναρξης 21:00

******
2/9/2017
Διάλεξη και σεμινάριο από τον Στέλιο Βαμβακάρη
Ένα ταξίδι μέσα από τους δρόμους της λαϊκής μας μουσικής, την τεχνική και τα κουρδίσματα του μπουζουκιού.
Θέατρο Απόλλων
Ώρα έναρξης 18:30
Συναυλία με τους Λακριντί
Ένα σχήμα αποτελούμενο από νέα παιδιά που αναζητούν την πολιτισμική μας ταυτότητα μέσα από την αστική λαϊκή μουσική παράδοση.
Παίζουν: Αγνή Ρούσσου (μπουζούκι), Αφροδίτη Ορφανίδου (κιθάρα), Στεφάνου Πέτρος (μπουζούκι), Στεφάνου Βαγγέλης (κιθάρα), Παναγιώτης Μάντης (μπουζούκι), Δημήτρης Γρηγοριάδης (μπουζούκι)
Πιάτσα Άνω Σύρου
Ώρα έναρξης 21:00

******
3/9/2017
Λήξη Φεστιβάλ

Μάρκος ο Φραγκοσυριανός
Ο Στέλιος Βαμβακάρης ξεσήκωσε το κοινό του Ηρωδείου, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, τον Ιούνιο του 2014, παίζοντας και τραγουδώντας τους μοναδικούς ρυθμούς και τα αγαπημένα τραγούδια του θρυλικού πατέρα του. Η μουσική παράσταση που
φέρει την υπογραφή της Λίνας Νικολακοπούλου ταξίδεψε στη συνέχεια στο εξωτερικό, στο φημισμένο θέατρο Barbican του
Λονδίνου αλλά και στο Ισραήλ όπου κέρδισε κοινό και κριτικούς με την αυθεντικότητα και την καθαρότητα του αισθήματος και
των ήχων του Πατριάρχη του Ρεμπέτικου Μάρκου Βαμβακάρη. Ένα χαρακτηριστικό του αφιερώματος αυτού είναι ότι ακούγονται επιλεγμένα αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία του Μάρκου Βαμβακάρη που μας φέρνει κοντά στα βιώματα και την προσωπικότητα του σπουδαίου αυτού ρεμπέτη, αλλά ταυτόχρονα και στην νεότερη ιστορία του τόπου. Το ρόλο της αφηγήτριας σε αυτήν την εκδήλωση θα έχει η ηθοποιός Νένα Μεντή.

Μαζί με τον Στέλιο Βαμβακάρη τραγουδούν η Σοφία Παπάζογλου, ο Απόστολος Ρίζος, η Εβελίνα Αγγέλου και ο Πέτρος Μάλαμας.
Συμμετέχουν οι ΝΤΠ-Νέα Τάξη Πραγμάτων.
Συνοδεύει εξαμελής ορχήστρα σε ενορχηστρώσεις του Κώστα Νικολόπουλου.
Παρουσιάζεται οπτικό υλικό σε σκηνοθεσία Νίκου Σκαρέντζου.
Σχεδιασμός φωτισμών: Μαρία Βενετάκη | Σχεδιασμός ήχου: Δημήτρης Σωτηρόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής: ARTos & Θέαμα
Ιδέα-Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Λίνα Νικολακοπούλου.

Έπαυλη Τσιροπινά
Ώρα έναρξης 20:30
Τιμή εισιτηρίου: 10€

Της παράστασης θα προηγηθεί η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Μάρκος ο Συριανός» από τους συγγραφείς του Γιώργο Θανόπουλο και Διονύση Μανιάτη.

******
30/8 έως 3/9
Έκθεση Λαϊκών Μουσικών Οργάνων
από τους οργανοποιούς Νίκο Φρονιμόπουλο, Τάσο Κατσιφή, Γιάννη Καρβούνη, Διονύση Μάτσικα, Νίκο Παϊσιο, Γιάννη Τσουλόγιαννη και Αθανασία Μπόλια.
Αίθουσα Τέχνης Γ. & Β. Βάτη
Ώρες λειτουργίας:
30/08: 18:00-22:00
31/08 έως 02/09: 10:00-14:00 & 18:00-22:00
03/09: 10:00-14:00 & 17:00-20:00