Περιγραφή Φεστιβάλ

Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους είναι μια ετήσια τετραήμερη εκδήλωση, με καθημερινές προβολές, η οποία διεξάγεται κατά τη διάρκεια των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου Πολιτισμού και Τουρισμού, ΥΠΕΡΙΑ.

Βασικός σκοπός του Φεστιβάλ είναι να δημιουργήσει μια διεθνή πλατφόρμα για την ενίσχυση του παγκόσμιου τουρισμού μέσω οπτικοακουστικών μέσων. Κάθε χρόνο βραβεύει τις καλύτερες επιλογές ταινιών, ντοκιμαντέρ και δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγχώριου και ξένου τουρισμού και την εφαρμογή «πράσινων» πρακτικών.

Οι τουριστικές ταινίες αποτελούν μια καλή ευκαιρία να αναδειχθούν σημαντικά θέματα και να προβληθεί ο πολιτιστικός και περιβαλλοντικός πλούτος της κάθε περιοχής.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους δημιουργήθηκε το 2010 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θολαρίων-Αιγιάλης με την ευκαιρία του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου Πολιτισμού και Τουρισμού, ΥΠΕΡΙΑ.

Το Φεστιβάλ στοχεύει:

 • Να συμβάλει στην ανάπτυξη του εγχώριου (πιο συγκεκριμένα στην Αμοργό και τις Κυκλάδες) και ξένου τουρισμού.
 • Να διαδώσει και να ενθαρρύνει την εφαρμογή «πράσινων» πρακτικών στον τουρισμό έχοντας υπ’ όψιν την ανάγκη για κοινωνική ευθύνη και βιώσιμη ανάπτυξη.
 • Να ενθαρρύνει την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους και να αναπτύξει πνεύμα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα σε παραγωγούς από όλο τον κόσμο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

15ο Διεθνές Συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ 2017

Για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό Αμοργού

 8ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Αμοργού

Εδώ και 15 χρόνια διεξάγεται με μεγάλη επιτυχία στην Αμοργό το Διεθνές Συνέδριο Πολιτισμού και Τουρισμού ΥΠΕΡΙΑ με θέματα που αφορούν κυρίως στην Ανάπτυξη διάφορων εναλλακτικών μορφών τουρισμού στη χώρα μας

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θολαρίων Αιγιάλης σε συνεργασία με το Aegialis Hotel & Spa, διοργανώνουν και φέτος, για δέκατη Πέμπτη  συνεχή χρονιά, το 15o Διεθνές Συνέδριο Πολιτισμού και Τουρισμού, ΥΠΕΡΙΑ 2017 για τον Τύπο και τα Μ.Μ.Ε. με σκοπό τη διεθνή προβολή εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην Αμοργό, στις Κυκλάδες και στην Ελλάδα γενικότερα.

Στο φετεινό ΥΠΕΡΙΑ,  θα διοργανωθεί παράλληλα το 8ο  Φεστιβάλ Αμοργού (το οποίο από φέτος είναι μέλος του διεθνούς οργανισμού φεστιβάλ CIFFT) με ταινίες μικρού μήκους και η Ακαδημία   κινηματογράφου.

Το Συνέδριο θα λάβει χώρα από τις 25 έως τις 30 Οκτωβρίου, 2017 στην Αιγιάλη της Αμοργού, με προσκεκλημένους,  δημοσιογράφους, μπλόγκερς, παραγωγούς, φωτογράφους, και διοργανωτές διεθνών Φεστιβάλ ταινιών από όλο τον κόσμο, εκπροσώπους της Πολιτείας,  ελληνικά και διεθνή τηλεοπτικά κανάλια.

Τα θέματα του φετινού Συνεδρίου είναι:

 

 • Film Commission – Eργαλείο έλξης για διεθνείς παραγωγές
 • O ρόλος των Κινηματογραφικών Φεστιβάλ για διεθνή προβολή – Υπόθεση CIFFT
 • Κινηματογραφικός Τουρισμός στην Ελλάδα: Tα νομικά και οικονομικά πλαίσια για δυνατότητα επένδυσης ενός παραγωγού στην Ελλάδα
 • Ακαδημία Κινηματογράφου: Σεμινάρια για νέους και μελλοντικούς παραγωγούς και σκηνοθέτες.
 • Αμοργιανή Κουζίνα – Η υγιεινή Μεσογειακή Διατροφή

Στα πλαίσια του Συνεδρίου θα λάβουν επίσης χώρα παράλληλες εκδηλώσεις, όπως  Εκθέσεις Φωτογραφίας & Ζωγραφικής, Συναυλίες Παραδοσιακής Μουσικής, Επίδειξη Παραδοσιακών Χορών & Στολών, Συνάντηση γευσιγνωσίας κρασιού, Παρουσίαση τοπικής Παραδοσιακής Κουζίνας κ.ά.

Θεωρούμε άκρως σημαντικό να αναφέρουμε την έκταση δημοσιότητας των προηγούμενων συνεδρίων στον ελληνικό και ξένο Τύπο, προς όφελος όχι μόνο της περιοχής μας αλλά και της χώρας μας γενικότερα.

Διεθνες Συνέδριο για τον Τουρισμό και Πολιτισμό Αμοργού – ΥΠΕΡΙΑ

To Διεθνες Συνέδριο για τον Τουρισμό και Πολιτισμό Αμοργού ξεκίνησε την   άνοιξη του  2003 από ένα μικρό πολιτιστικό σύλλογο  γυναικών από τα Θολάρια-Αμοργού, που αποφάσισε να  προσκαλέσει δημοσιογράφους  από όλο τον κόσμο και να προωθήσει  τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της Αμοργού. Το ονόμασαν «ΥΠΕΡΙΑ» , καθώς είναι ένα από τα αρχαία ονόματα της Αμοργού.

Η επιτυχία της συνάντησης οδήγησε στη δημιουργία ενός θεσμού, για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό  και το «ΥΠΕΡΙΑ» από τότε επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, κλείνοντας φέτος τα 15του χρόνια.

Φεστιβάλ Ταινιών Αμοργού (21-29 Οκτωβρίου)

Το Φεστιβάλ Ταινιών Αμοργού είναι μία  διεθνή εκδήλωση που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και πραγματοποιείται στα πλαίσια του Συνεδρίου για τον Τουρισμό και Πολιτισμό Αμοργού στην Αιγιάλη Αμοργού – Κυκλάδων.

Κάθε χρόνο, οι καλύτερες ταινίες, ντοκιμαντέρ και δραστηριότητες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τοπικού και του διεθνούς  τουρισμού και στην  εφαρμογή περιβαλλοντικών πρακτικών, είναι υποψήφιες για βραβείο. Οι ταινίες τουρισμού αποτελούν μια καλή ευκαιρία για την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων και την προβολή του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού πλούτου ενός τόπου.

.

 

Παροχές

 

Πρόσβαση από ΑΜΕΑ, Φαρμακείο / Πρώτες βοήθειες, Εστιατόριο, Bar, WIFI - Internet, Καφετέρια, Δωρεάν Παρκινγκ, Τουαλέτες WC, Τουαλέτες AMEA, Ξενώνες, Ξενοδοχεία
, Αυτοκίνητο, Λεωφορείο, Λιμάνι, Φιλικό για παιδιά, Φιλικό για σκυλιά

 

Πρόγραμμα

 

Πρόγραμμα συνεδρίου

 • Πέμπτη 26/10 – FILM COMMISSION
 • Truls Kontny, Film Commission Norway – President οf European Film Commissions Network (EUFCN).
 • Margarita Perio Croatian Film Commission
 • Beverly Cutajar Malta Film Commission
 • Βένια Βέργου Hellenic Film Commission
 • Παναγιώτης Παπαχατζής Hellenic Film Οffice
 • Παρασκευή 27/10 – FILM TOURISM PRODUCTION & DISTRIBUTION
 • Spomenka Saraga Croatian Film Producer
 • Alexander Kammel President of CIFFT
 • Farook Singh American Film Producer
 • Εκπρόσωπος του Τravel channel
 • Σαββάτο 28/10 – Κινηματογράφος: ένα διεθνές οικονομικό αναπτυξιακό εργαλείο
 • Κωνσταντίνος Σέγας Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ: Οι οικονομικές ευκαιρίες και δυνατότητες στην Ελλάδα για οπτικοακουστικές παραγωγές
 • Γιώργος Λεονταρίτης Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων: Η επένδυση στη Σύρο
 • Aντώνης Κιούκας Film director and producer: Μovies, high return on investment

 

Πρόγραμμα Φεστιβάλ

 • Στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού (21-29 Οκτωβρίου) θα διαγωνιστούν 60 ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο για τα 5  Βραβεία του Φεστιβάλ, που θα απονείμει η Κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους: Παναγιώτης Μήλας, Δημοσιογράφος, Ελλάδα – Alexander Kammel, Διευθυντής Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Κανών, Αυστρία – Farook Singh, Σκηνοθέτης-Παραγωγός, ΗΠΑ – John Driedonks, Πανεπιστήμιο Επιστημών της Ουτρέχτης – Ewa Kotus
 • Το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον Γάλλο σκηνοθέτη Luc Besson με την ευκαρία των 30 ετών από τα γυρίσματα στην Αμοργό της ταινίας του «Το απέραντο Γαλάζιο». Παρουσίαση-ομιλία του παραγωγού της ταινίας Νίκου Γιαννόπουλου.
 • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: παρουσίαση του φεστιβάλ και της σημασίας του για το νησί στους μαθητές της Αμοργού και δημιουργίας μιας ταινίας από του μαθητές.
 • Master Class: κινηματογραφικη δημοσιογραφία, από τον John Driedonks, Πανεπιστήμιο Επιστημών της Ουτρέχτης
 • Συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Αμοργού: Προβολή της τελευταίας ταινίας του Luc Besson «Valeriana».  Συζήτηση με τον σκηνοθέτη.
 • Ειδικό αφιέρωμα για το «περιβάλλον και δια βίου μάθηση» με την προβολή 5 ταινιών. Ομιλία , συζήτηση και σεμινάριο της Κατερίνας Τοπούζογλου, παγκόσμιας πρωταθλήτριας υποβρύχιας σκοποβολής και εκπροσώπου της διεθνούς οργάνωσης PROJECT AWARE για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος του Αιγαίου.

 

Παράλληλο πρόγραμμα

Το παράλληλο πρόγραμμα του συνεδρίου θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις που θα προβάλλουν τις  εναλλακτικές μορφές τουρισμού της Αμοργού, όπως :

  ο Γαστρονομικός τουρισμός  με εκδηλώσεις παρουσίασης και προβολής της τοπικής κουζίνας, των τοπικών προϊόντων και των τοπικών συνταγών του νησιού, για την ενημέρωση των ξένων καλεσμένων.

ο Περιπατητικός Τουρισμός,  ξενάγηση στο δίκτυο ιστορικών μονοπατιών της Αμοργού με την αναπάντεχη ποικιλία βοτάνων.

ο Θρησκευτικός Τουρισμός, επίσκεψη και ξενάγηση στο Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, υποψήφιο  για ένταξη στα μνημεία παγκόσμιας  κληρονομιάς της UNESCO .

ο Τουρισμός Wellness,  ανερχόμενη τάση ταξιδευτών για τουρισμό Υγείας και ευεξίας. Ανακοίνωση αποτελεσμάτων του “ELYSIA” 1ου Διεθνούς Συνεδρίου YOGA  στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στην Αμοργό από 5 -11  Απριλίου του 2017 (www.elysiayogaconvention.gr).

ο καταδυτικός τουρισμός , ταυτόχρονα με δράση καθαρισμού του βυθού της Αιγιάλης από τα σκουπίδια.

Φέτος το Φεστιβάλ Ταινιών Αμοργού έχει το προνόμιο να είναι επίσημο μέλος του CIFFT (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου – Τουρισμού). Η CIFFT είναι μια Επιτροπή για Φεστιβάλ, με επί του παρόντος 16 μέλη του Κινηματογραφικού Τουρισμού από όλο τον κόσμο. Σκοπός του είναι να διατηρήσει και να ενθαρρύνει το οπτικοακουστικό έργο στη διεθνή τουριστική βιομηχανία.

 

Όλες οι προβολές και οι διαλέξεις είναι ανοιχτές στο κοινό ώστε οι κάτοικοι της Αμοργού καθώς και οι επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και να αντλήσουν  πληροφορίες για τις τρέχουσες εξελίξεις στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν το νησί της Αμοργού, θα περπατήσουν τα αρχαία μονοπάτια της, θα συλλέξουν αρωματικά βότανα από τα βουνά, θα επισκεφθούν το αποστακτήριο αιθέριων ελαίων, θα δοκιμάσουν τοπικά προϊόντα, θα παρακολουθήσουν παραδοσιακούς εορτασμούς και θα δουν το έργο διαφόρων καλλιτεχνών μέσα από εκθέσεις.