Περιγραφή Φεστιβάλ

Φεστιβάλ Χορών στο Νησί της Μαστίχας

Το Φεστιβάλ χορών στο Νησί της Μαστίχας είναι μια εκδήλωση που ξεκίνησε το 2013 με σκοπό την διατήρηση και την ενδυνάμωση της πολιτιστικής Κληρονομιάς της Χίου , αλλά και της Ελλάδας γενικότερα .

Διοργανώνεται από το Σύλλογο Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Χίοι Εν Χορώ και στόχος του είναι να αποτελέσει στο πέρασμα των χρόνων ένα χορευτικό θεσμό , που στους κόλπους του θα φιλοξενήσει και συμμετοχές από το εξωτερικό .

Ο τόπος που διεξάγεται το Φεστιβάλ είναι η Ελλάδα και ποιο συγκεκριμένα στο νησί Χίος . Το νησί αυτό βρίσκεται στο Αιγαίο πέλαγος και συγκεκριμένα στα Βορειοανατολικά του Αιγαίου και συνορεύει με τα τουρκικά παράλια της πόλης Τσεσμέ. Κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του νησιού είναι η καλλιέργεια του σχίνου. – (μαστιχόδεντρου).

Η καλλιέργεια αυτού του δέντρου παράγει μια διαφανή ρητίνη την λεγόμενη Μαστίχα , η οποία έχει φαρμακευτικές καλλυντικές και γαστρονομικές ιδιότητες κ.α . Η διεξαγωγή του Φεστιβάλ γίνεται στο Ανοικτό Θέατρο Χίου – Μίκης Θεοδωράκης – Καστρομηνά μέσα στο κέντρο της πόλης της Χίου . Είναι ένας θέατρο χωρητικότητας 1200 θέσεων και μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα χορευτικά σχήματα .

Την πρώτη χρονιά διεξαγωγής του Χορών στο νησί της Μαστίχας , έλαβαν μέρος συνολικά 292 χορευτές και 11 χορευτικές ομάδες . Φέτος επιδιώκουμε ο αριθμός αυτός να μεγαλώσει διότι το φεστιβάλ έχει εμπλουτιστεί με περισσότερες δράσεις και αποτελεί ενδιαφέρον :

  • Λαογραφικό
  • Μουσικό
  • Ενδυματολογικό
  • Γλωσικό
  • Θρησκευτικό
  • Ιστορικό,
  • Οινογνωσίας
  • Τουριστικό
  • Προβολής τοπικών προϊόντων
  • Προβολής τοπικών επιχειρήσεων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομίας «Χίοι εν Χορώ», για τρίτη χρονιά με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Χίου και υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,  και του Δήμου Χίου, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλα τα χορευτικά συγκροτήματα για να συμμετάσχουν στο «3ο Φεστιβάλ Χορών στο νησί της Μαστίχας» που θα πραγματοποιηθεί στη Χώρα  της Χίου 6 και 7 Σεπτέμβρη 2017.

Εκτός από τις παραστάσεις το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει εκδρομές με ξεναγήσεις, σεμινάρια τοπικών χορών, μπάνια και χαλάρωση στις δαντελωτές παραλίες και ολοήμερα και ολονύχτια γλέντια.   Ενώ η διαμονή θα πραγματοποιηθεί στoυς παραθαλάσσιους οικισμούς « Βροντάδος» και “Καρφάς”, σε τετράστερο ξενοδοχείο, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα, αλλιώς σε καταλύματα της περιοχής.

Σας καλούμε να γνωρίσετε από κοντά το νησί των αντιθέσεων, την άγρια φύση της Βόρειας Χίου και την κοσμοπολίτικη νότια πλευρά του νησιού, το νησί του δακρυσμένου δέντρου της μαστίχας, μοναδικό σε όλο τον κόσμο, το νησί με τους πανέμορφους οικισμούς που θα σας μείνουν αξέχαστοι. Σας καλούμε να σας ξεναγήσουμε στην ομορφιά του νησιού μας και να σας μυήσουμε στην μοναδική παράδοση και πολιτισμό του νησιού της Μαστίχας.

Πρόγραμμα

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

www.dancechios.gr/programme3