Περιγραφή Φεστιβάλ

Art4More Festival

Το ART4MORE αποτελεί ένα καινοτόμο Διεθνές φεστιβάλ, αφιερωμένο στη σύγχρονη τέχνη, τη ψυχική Υγεία και την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από κοινωνικά θέματα. Πραγματοποιείται ετησίως από την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10η Οκτωβρίου).

Το φεστιβάλ σχεδιάζεται έτσι ώστε να συνάδει με την πόλη και τη δυναμική της, καλώντας τους επισκέπτες να λάβουν ενεργό ρόλο στη διαδικασία ευαισθητοποίησης που αυτό προτείνει. Κάθε χρόνο επιλέγεται μια νέα θεματική η οποία συγκεντρώνει σύγχρονα διεθνή έργα από το χώρο των εικαστικών, της μουσικής, του κινηματογράφου, της αρχιτεκτονικής, του θεάτρου, του χορού, των νέων μέσων και του design.

 

Δελτίο Τύπου

10ο Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης & Ψυχικής Υγείας ART4MORE

Portraits: Κοίτα όσα Νιώθω”

Το Διεθνές Φεστιβάλ ορόσημο για την Τέχνη & την Ψυχική Υγεία, «ART4MORE», έρχεται στις 13-15 Οκτωβρίου στην Αθήνα από τον φορέα ψυχικής υγείας Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», στο χώρο του Trii Art Hub (Δράκου 9, Αθήνα, Μετρό Συγγρού Φιξ).

Το Φεστιβάλ ART4MORE πραγματοποιείται από το 2007 ετησίως με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10η Οκτωβρίου), στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σε κοινωνικά θέματα / θέματα Ψυχικής Υγείας και την καταπολέμηση του στίγματος και των διακρίσεων που συνοδεύουν τις παθήσεις Ψυχικής Υγείας.

Για το 2017 η θεματική του 10ου ART4MORE είναι το «Πορτραίτο» και η «Αυτοπροσωπογραφία», γύρω από την οποία θα αναπτυχθούν Εκθέσεις, Εργαστήρια, Performances, Συζητήσεις και Μουσικά δρώμενα, σε ένα τριήμερο Φεστιβάλ. Στην κοινωνία αναπτύσσονται πρότυπα και το «σωστό», το «όμορφο» αποκτά καλούπια, ενώ το διαφορετικό προκαλεί αποστροφή και απορρίπτεται. Στόχος του 10ου Φεστιβάλ ART4MORE, είναι να σπάσουμε τα καλούπια του κοινωνικά αποδεκτού προσώπου, να κάνουμε ουσιαστικές αναγνώσεις για να δούμε τις όμορφες ψυχές όλων, ομορφαίνοντας έτσι και τη δική μας.

Παροχές

 

Καφετέρια, Τουαλέτες WC, Αυτοκίνητο, Λεωφορείο, Μετρό
, Φιλικό για παιδιά

 

Πρόγραμμα

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ (Σάββατο 14/10 και Κυριακή 15/10, 12:00 – 23:00)

  1. TRAUMA

Το τραύμα είναι ένα σημείο που συνεπάγεται έννοιες όπως ανάμνηση, ανάδυση κρυφών συναισθημάτων συνδεδεμένων με γεγονότα. Αν τα σώματά μας αφηγούνται ιστορίες, τότε τα σημάδια τους είναι οι λέξεις. Στην Τέχνη και την Επιστήμη, σώμα και ψυχή είναι άρρηκτα δεμένα.

Δράση:

  • Body Calligraphy Booth ανοιχτό για τους επισκέπτες. Καλλιγράφος: Κωνσταντίνα-Πολυτίμη Ζερδεβά-Μπρικόρη. Διάρκεια: 2 ώρες. (Σάββατο 14/10, 19.00-21.00)

­­

  1. ARTIST RESIDENCIES σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας, σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας (Α.Σ.Κ.Τ.).
  2. «ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΗ» / Αστικά παιχνίδια

Δράσεις:

  • Body Art: Η body artist Ράνια Καρελάκη δημιουργεί χρησιμοποιώντας σύμβολα πάνω στο σώμα, με χρώματα και επιθέματα (Παρασκευή 13/10, 19.00-21.00)
  • Performative Drawing. Videos & performance. Το σώμα του καλλιτέχνη χρησιμοποιείται ολόκληρο ως εργαλείο σχεδίασης και δημιουργίας.
  1. Κομικό Πορτραί(ε)το / (έκθεση comics)

Μια έκθεση πορτραίτων με μορφή κόμικς. Μια απόπειρα να αποδοθούν διάσημοι ζωγράφοι και οι πίνακές τους μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση.

  1. Έκθεση έργου “Zsille Zoltan”

Ένα πρόσωπο που επιθυμεί με αγωνία να “αποσυμβολιστεί”. Μια ψυχολογική αποτύπωση του βλέμματος που ζητάει επίμονα να μοιραστεί την ιστορία του.  Μια αφήγηση για την απλή, αλλά και επείγουσα ανάγκη για επικοινωνία.

Φωτογραφική Έκθεση «Βλέπεις όσα νιώθω;»  

ΣΥΖΗΤΗΣΗ στρογγυλής τραπέζης (Κυριακή 15/10, 17.00-19.00)

«Εικόνα & Ψυχισμός»

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Δράση:

Workshop art therapy: «Προσωπολόγιο» από τον οργανισμό «Ψυχολογία-Τέχνη» (Σάββατο 14/10, 17.00-19.00)

(Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Δηλώσεις συμμετοχής στο info@edracoop.gr)

ΜΟΥΣΙΚΗ

Encardia, Σάββατο 14/10, 21.00

Ένα απρόσμενο μουσικό ταξίδι εκεί όπου οι ρυθμοί και οι νοσταλγικές μελωδίες των Ελληνοφώνων της Νότιας Ιταλίας συναντούν τα σημερινά τραγούδια των encardia, όλα φτιαγμένα από την ίδια ζύμη μιας ζωντανής λαϊκής παράδοσης.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το πορτραίτο στον κινηματογράφο και ο ψυχισμός του ήρωα / (παρουσίαση – συζήτηση)

(Σάββατο 14/10, 19.00-20.00)

(Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Δηλώσεις συμμετοχής στο info@edracoop.gr)          

ΠΡΟΒΟΛΕΣ (διαδοχικές προβολές ανά 30′, Σάββατο 14/10 14.30-17.00 & Κυριακή 15/10 14.30-17.00 & 20.00-22.00)                                                             

Προβολή ντοκιμαντέρ “In the HeArt of Soul” (24′).

ΠΑΙΔΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

(Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Δηλώσεις συμμετοχής στο info@edracoop.gr)

  • Αυτοπροπροσωπογραφία – Το Πορτραίτο του Φίλου μου (Σάββατο 14/10, 13.00-13.45)

Παιχνίδι παρατηρητικότητας που εξελίσσεται σε μια προσπάθεια προσέγγισης του ζωγραφικού πορτραίτου. Υλοποίηση: Δανάη Οικονόμου.

  • Παιχνίδια Συναρμολόγησης (Κυριακή 15/10, 13.00-13.45)

Μέσα από παιχνίδια και  συνθέσεις διαφόρων αντικειμένων θα κατασκευαστούν πρόσωπα και φυσιογνωμίες. Υλοποίηση: Δανάη Οικονόμου.