Περιγραφή Φεστιβάλ

Eye’s Walk Digital Festival

Το Eye’s Walk Digital Festival αποτελεί ένα καινοτόμο φεστιβάλ που συνδυάζει την σύγχρονη digital τεχνολογία, το video installation & performing art και το design εμπειρίας με το ιδιαίτερο πολιτισμικό υπόβαθρο της Ερμούπολης στη Σύρο.

Το Eye’s Walk Digital Festival αποτελεί ένα καινοτόμο τεχνολογικά και πολιτισμικά φεστιβάλ τόσο στο Αιγαίο όσο και στα Βαλκάνια, καθώς αξιοποιεί το δημόσιο χώρο και την αρχιτεκτονική του και δημιουργεί εμπειρίες που απλώνονται στην κοινότητα.

Ακόμα, η συνεργασία με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ο οποίος βραβεύτηκε με το κορυφαίο βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, EuropaNostra, του Συστήματος Ψηφιακής Διαχείρισης Ιστορικών Κτηρίων της Ερμούπολης (HER.M.E.S.) δίνει ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα αξιοποίησης και ανάδειξης των Ιστορικών Νεοκλασικών Κτηρίων της Ερμούπολης και της πολιτισμικής κληρονομιάς του νησιού.

Το Eye’s Walk Digital Festival προωθεί την τέχνη στο δημόσιο χώρο και κάνει την Ελλάδα, τις Κυκλάδες, τη Σύρο σημαντικό κέντρο του Video Installation Art με τη μοναδική καινοτομία της χρήσης του δημόσιου χώρου.

16 video installations,1.600 eye’s walkers/θεατές, 10 νεοκλασικά /ιστορικά κτήρια, 4 παράλληλες performances [μουσικές/εικαστικές/χορευτικές], 42 εθελοντές από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου & τη Σύρο,19 συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, 5 προτάσεις γαστρονομίας που προσφέρθηκαν ελεύθερα προς τους θεατές του φεστιβάλ, ανάδειξη & προώθηση 14 ξεχωριστών τοποθεσιών της Ερμούπολης μέσα από την επικοινωνία του φεστιβάλ [Ταρσανάς, Περιοχή Αστέρια, Βαπόρια, Παλαιά αγορά, Καρνάγιο, ιστορικό κέντρο Πανεπιστήμιο, πλ. Άννης Κουτσοδόντη, 1ο Δημοτικό Σχολείο, Παραλία] , 14.000 άτομα το παρακολούθησαν μέσω facebook, 1 νησί!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Eyes Walk Digital Festival 2017

27-29 Ιουλίου  | Ιστορικό Κέντρο Ερμούπολης

  • VIDEO INSTALLATION ART
  • AUGMENTED REALITY GAME
  • WORKSHOP ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 6-12 χρ.

Η τέχνη στο δημόσιο χώρο είναι ζωντανή εμπειρία

“Inside out” : «Είσαι φάντασμα ή άνθρωπος στο Δημόσιο χώρο;

 

3 site specific και αλληλεπιδραστικές  με το κοινό performances, 1 augmented reality game με έξυπνα κινητά και σκοτεινές ιστορίες, 1 dance performance, 1 Workshop  για παιδιά, 1 mega Video Installation art και 24 video artists από Ελλάδα, Ρωσία, Γερμανία,Πολωνία,  Γαλλία, Πορτογαλία, ΗΠΑ και Κούβα  δημιουργούν ένα μαγικό σκηνικό στην Ερμούπολη.

Ενώνουν το Ατομικό με το Κοινωνικό και μια θεατρική αφήγηση ξεκινά στους δρόμους και τα κτήρια της πόλης.

Augmented Reality Game ή αλλιώς ένα καινοτόμο παιχνίδι επαυξηυμένης πραγματικότητας  μέσω των έξυπνων κινητών θα λάβει χώρα στις 27, 28. 29 Ιουλίου στην Ερμούπολη.

Πιο συγκεκριμένα μικροί και μεγάλοι με  κινητά τηλέφωνα τελευταίων γενιών (Android 4.4.2+ και Ios θα γίνουν ο χαρακτήρας του παιχνιδιού. Ο ήρωας μας επισκέπτεται τη Σύρο με σκοπό να την εξερευνήσει και να αναζητήσει τις πιο καλά κριμένες ιστορίες της. Ψάχνει στα στενά σοκάκια της Ερμούπολης, ρωτά και βρίσκει τον σωστό δρόμο, που όμως είναι στρωμένος με δοκιμασίες. Με την βοήθεια των παικτών η ηρωίδα μας καλείται να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τις δοκιμασίες αυτές και να ξεσκεπάσει τα μυστικά της Σύρου. Ο καλύτερος κερδίζει!

Το παιχνίδι είναι το αποτέλεσμα Πρακτικής άσκησης  τριών φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου [Μάξιμος Μαλεβίτης, Στέλλα Βάκα, Νίκος Νικολάου]

Site specific  & Interactive performances:

Η public artist Eileen Botsford και τα παιδιά της Στέγης Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου με το έργο «Θαλπωρή» , προσφέρουν θαλπωρή στις πληγές της πόλης.

Θα κάνουν μικρές παρεμβάσεις με χρυσό, πηλό, οι οποίες θα παραπέμπουν στις χρυσές επιδιορθώσεις kintzuki, των κινέζικων αγγείων του 15ου αιώνα και ταυτόχρονα, θα ακουμπούν τα στοιχεία του πλούτου της ιστορίας της Ερμούπολης. [27,28,29 Ιουλίου/ Πίσω από το Δημαρχείο Σύρου- Ερμούπολης]

Practicing” ονομάζεται η  live sound installation performance που θα παρουσιάσει η Ελισσάβετ Σφυρή σε  ζωντανή αλληλεπίδραση με τους θεατές. Επάνω σε μια πλατφόρμα  τα δύο σώματα δημιουργούν ρυθμικές κινήσεις.Ειδικά μικρόφωνα αιχμαλωτίζουν ακόμα και τον πιο απειροελάχιστο ήχο, έτσι που η πλατφόρμα και τα σώματα γίνονται ένα ηχητικό όργανο. [28, 29 Ιουλίου/ Πανεπιστήμιο Αιγαίου]. Είσοδος: 6 ευρώ

“Step – In “ project μία ένα αλληλεπιδραστική προβολή από ένα μπαλκόνι στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης, παίζει με τους επισκέπτες και βάζει ερωτήματα: Η γη στην οποία πατώ μου ανήκει; Τι μου ανήκει από το δημόσιο χώρο;  Τι είναι «δικό μου»; Η Αθηνά Κανελλοπούλου υποδέχεται τους συμμετέχοντες  στο “Step-In” project στην οδό Εμμ. Ροϊδου [29 Ιουλίου]

-Παιδικό workshop  με θέμα το video mapping & τo  animation θα πραγματοποιηθεί στις 28 & 29 Ιουλίου από την public artist Αθηνά Κανελλοπούλου. Απευθύνεται σε παιδιά 6-12 χρ. Οι μικροί πολίτες θα αποκτήσουν την πρώτη τους εμπειρία με την τέχνη και την αρχιτεκτονική του δημόσιου χώρου καθώς το  animation που θα δημιουργηθεί θα προβληθεί επάνω σε ιστορικό κτήριο της Ερμούπολης. Συμμετοχές στο info@eyeswalk.gr/     Συμμετοχή: 5 ευρώ

-H μεγάλη γιορτή  του Video Installation art, της ένωσης της τέχνης, με τα κτήρια και την κοινότητα  θα ξεκινήσει το Σάββατο στις 21: 00 μπροστά από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Η ομάδα σύγχρονου χορού ΚάΜΑΣ  θα οδηγήσει τους θεατές .Ο χορός θα ενώσει τα τρία σημεία των video installation art , με τον κόσμο και την πόλη!

1ο Σημείο:  το Ιστορικό κτήριο του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, η καρδιά της τολμηρής, επιστημονικής κοινότητας του νησιού. Εκεί που γεννιέται το νέο.

Προβάλλονται τα έργα:

“Archeologia III” /Katy Kavanaugh & Atelier Morales ΗΠΑ/ Κούβα, “Living Forms” / Ana Brotas & Xavier Ovidio/Πορογαλία, “Hom\m/e”/Εύα Ματσίγκου/Ελλάδα.

2ο Σημείο : Ένα από τα παλαιότερα καθολικά σπίτια του νησιού: Η οικία Α. Φακορέλλη. Τον 19 αι. η θάλασσα έφτανε  μπροστά του. Το Δημαρχείο χτίστηκε αργότερα.

Παρουσιάζονται τα έργα: “Four Fingers”/Πολυξένη Δούπη, “Error in Prospection”/ Χριστίνα Τσαντεκίδου, “Το Παιχνίδι”/ Εριφύλη Αγγελοπούλου/Ελλάδα

3ο Σημείο: Το εμβληματικό κτήριο του 19ου αι. που στεγάζει την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στην Ερμούπολη [πρώην Νομαρχία] Στην πρόσοψή του θα εξελιχτεί το Mega Video Installation  που  αποτελείται από 13 video έργα καλλιτεχνών.

«Το Ζύμωμα»/Αλίκη Αρναούτη , «Φόβος»/ Λυδία – Έλενα Βαϊρακταράκη , «The heart in our mind»/Αγγελίνα Βοσκοπούλου,  «1999 Doconstructed»/ Russell Chartier & Paul Botelho [ΗΠΑ] , «Pavlova/Satie»  Νίκος Γκίκας, «Athanassia»/  Fred L’Epee [Γαλλία], «Babylon, what then?»/, Olga Guse [Ρωσία], «Railway slums Travelling»/. Άγης Κελπέκης, «Puck’s Dream»/ Oμάδα  Magenta,  «Andalucia»/ N2U [Γαλλία],  «Sleeping people in a train»/ Hannah Reber [Γερμανία],  «Senses»/  Pani Pawlowsky [Πολωνία] , «Body Space»/Θεοδώρα Πρασά,.

Ιστορίες φανταστικές ή πραγματικές, ιδεατές ή σουρεαλιστικές,  επιθυμητές ή διφορούμενες ,χιουμοριστικές , όλες διαπραγματεύονται τον άνθρωπο ως  οντότητα σωματική  & τη  σχέση του με την κοινωνία.

 Η σκηνή κλείνει , το κουτί της Πανδώρας μίλησε. Τώρα γεννιέται  η γη των ανθρώπων με τα βάσανά και τη γνώση τους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μεγάλης βραδιάς  τα κρασιά από το «Οινοποιείο Σύρου» θα ενώνουν τον κόσμο στον περίπατο αυτό της Τέχνης.

Γιατί το   “Inside Out” είναι μια γιορτή από Ζωή που  δε μπορεί να σταματήσει!

Curator :Φιλία Μηλιδάκη, Multimedia Specialist: Σπύρος Κουδουνάς . Με τη συν διοργάνωση του Δήμου Σύρου –Ερμούπολης και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Πρόγραμμα

 

Pavlova-Satie // Video Art

Νίκος Γκίκας // Ελλάδα

Mega 3D Mapping  στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου // Πλ. Τσιροπινά

Σάββατο 29 Ιουλίου // 21.30 

Ένας φόρος τιμής σε δύο καλλιτέχνες. Anna Pavlovna (Matveyevna) Pavlova 1881-1931, Éric Alfred Leslie Satie 1866- 1925.

Ενώ υπήρχε κοινός σύνδεσμος ο Claude- Achille Debussy 1862-1918, φίλος από τη μια για τον Satie και καλλιτεχνικός διευθυντής μπαλέτων από την άλλη για την Pavlova οι δύο τους δεν βρέθηκαν ποτέ καλλιτεχνικά.

Ο έρωτας έμεινε ανεκπλήρωτος. Τα φαντάσματά τους συναντιούνται για να δώσουν μία τελευταία παράσταση στο τώρα. Καθώς η Pavlova χορεύει σόλο απόσπασμα από τη  “Λίμνη των κύκνων” (του Pyotr Ilyich Tchaikovsky 1840–1893) ο Satie κάπου στα σκοτεινά παίζει σε πιάνο την “Gnossienne No. 1”. Ο έρωτας εκπληρώνεται.

Ο Νίκος Γκίκας, διερευνά τη σύνδεση μεταξύ τεχνών και θετικών επιστημών μέσω performance, εγκαταστάσεων και video.

Athanasia // Video Art

Fred L’ Epee // Γαλλία

Mega 3D Mapping στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου // Πλ. Τσιροπινά

Σάββατο 29 Ιουλίου // 21.30

“Όταν αυτό το φθαρτό μεταμορφωθεί σε άφθαρτο και το θνητό μεταμορφωθεί σε αθάνατο, τότε θα πραγματοποιηθεί ο λόγος της Γραφής: Ο θάνατος αφανίστηκε, η νίκη είναι πλήρης” (Προς Κορινθίους Α’ 15:54)

Ο ανεξάρτητος σκηνοθέτης Fred L’Epee  είναι ένας αναδυόμενος καλλιτέχνης στο πλαίσιο του παγκόσμιου avant-garde κινηματογράφου. Αυτή τη στιγμή ζει ανάμεσα στην Ελβετία, τη Γαλλία και την Ελλάδα.

Babylon, What then? // Video Art

Olga Guse // Ρωσία

Mega 3D Mapping στην  Περιφέρεια Ν. Αιγαίου // Πλ. Τσιροπινά

Σάββατο 29 Ιουλίου // 21.30 

“Όταν ήμουν 23 ετών, η ζωή μου άλλαξε σημαντικά, αφού από τη Ρωσία, όπου γεννήθηκα και έζησα, μετακόμισα μόνιμα στην Ευρώπη – στη Γερμανία και από τότε διαρκώς αναρωτιέμαι:

– Πόσο αυθεντική είμαι έξω από τον οικείο μου χώρο;

– Πώς αλλάζει ο κοινωνικός χώρος των διαφόρων χωρών υπό την επίδραση της παγκοσμιοποίησης και των συνθηκών της καταναλωτικής κοινωνίας;

Το έργο μου “Babylon what then?” αναπαριστά την κοινωνία των καταναλωτών σε διαφορετικές  εποχές, αποκαλύπτοντας και τα στερεότυπα της σκέψης τους”.

Workshop για Παιδιά 6-12 χρ 

Εμψυχώτρια η video artist Αθηνά Κανελλοπούλου

Παρασκευή 28 & Σάββατο 29 Ιουλίου // Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Δηλώσεις Συμμετοχής στο info@eyeswalk.gr

Αν δοθεί βήμα για την ελεύθερη έκφραση τα παιδιά  θα «ζωγραφίσουν σαν παιδιά»· χωρίς την ωραιοποίηση της κοινωνίας μας, χωρίς φίλτρα φορμαλιστικών και αισθητικών συμβάσεων, πιο κοντά στη δική τους πραγματικότητα .

Σκοπός του εργαστηρίου είναι στα πλαίσια του brainstorming και της ζωγραφικής να τονωθεί η αυτοπεποίθηση για ενασχόληση με τα δημόσια και τα κοινά από τις ευαίσθητες αυτές ηλικιακές ομάδες.

Μέσα από τη συμμετοχή των ανήλικων πολιτών της Σύρου με μέσο τη ζωγραφική τους, θα δημιουργηθεί ένα μικρού μήκους animation· βασισμένο στα αρχιτεκτονικά στοιχεία ενός  συγκεκριμένου κτιρίου της Ερμούπολης.

Το κτίριο θα επιλεγεί από τους συμμετέχοντες με δημοκρατικές διαδικασίες μέσα από κτιριακές επιλογές που θα τους δοθούν.

Το βίντεο/animation θα  προβληθεί στην εξωτερική επιφάνεια κτηρίου και  θα δημιουργεί μια νέα αφήγηση για το δημόσιο χώρο & τη σχέση  των παιδιών με αυτόν.