Περιγραφή Φεστιβάλ

Kinono Art Gathering

κοινωνῶ -έω

εχω η πράττω σε κοινωνία με κάποιον, έχω μερίδιο η συμμετέχω σε κάτι μαζί με κάποιον άλλον

kinono σημαίνει Συμμετέχω. Ρήμα μεταβατικό και αμετάβατο.

Δίνω και παίρνω, συνδιαλέγομαι, αντιδρώ, παίρνω μέρος στην Τέχνη. Λογίζω την τέχνη όχι ως θέαμα, αλλά ως παρορμητική δύναμη, παράγοντα συνένωσης και αλλαγής που έρχεται μέσα από το νέο.

Σκοπός του kinono είναι να αναδείξει και να προωθήσει τον Πολιτισμό, όχι μόνο του νησιού της Τήνου, αλλά όλης της χώρας, δημιουργώντας ένα τόπο συνάντησης νέων δημιουργών και αναγνωρισμένων Πανεπιστημιακών, όπου μέσα από τη φιλοξενία και την αλληλεπίδραση θα δημιουργείται έργο, του οποίου κοινωνοί θα είναι τόσο οι ντόπιοι, όσο και οι φιλοξενούμενοι, Έλληνες και ξένοι, στο νησί.

Αυτός είναι και ο κεντρικός στόχος του kinono… Να ενώσει, να αλλάξει, να αναδείξει με κέντρο την Τήνο, την καλλιτεχνική πρόταση νέων δημιουργών.

Το εναλλακτικό Φεστιβάλ που προωθεί τη νέα γενιά καλλιτεχνών με κέντρο το νησί του Πολιτισμού, την Τήνο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΙΝΟΝΟ  – Tinos Art Gathering. 15 Ιουλίου – 2 Σεπτεμβρίου

 Από 15 Ιουλίου μέχρι 2 Σεπτεμβρίου πρόκειται να διεξαχθεί, για δεύτερη συνεχή χρονιά στο νησί της Τήνου, το  “ΚΙΝΟΝΟ” –  Tinos Art Gathering, στόχος του οποίου είναι να καταστεί το νησί τόπος συνάντησης και συνδημιουργίας  θεωρητικών και καλλιτεχνών διαφόρων εκφραστικών μέσων της σύγχρονης τέχνης.

Αξιοποιώντας ιστορικούς χώρους και αναδεικνύοντας φυσικά τοπία του νησιού,  το Kinono Tinos Art Gathering ευελπιστεί στην παρουσίαση ενός συλλογικού έργου,  μέσα από μια σειρά εικαστικών εκθέσεων, ομιλιών, διαδραστικών ξεναγήσεων, μουσικών και ερευνητικών παρουσιάσεων, με την ενεργή συμμετοχή και συνεργασία καλλιτεχνών, ερευνητών, ιδρυμάτων και κατοίκων του νησιού.

Το Kinono δίνει την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να περιηγηθούν σε εμβληματικούς χώρους του νησιού και να αναδείξουν τον σύγχρονο κοινωνικό ρόλο της φιλοξενίας, καθώς και τις γέφυρες επικοινωνίας που αυτή οικοδομεί. Φιλοδοξία του Φεστιβάλ είναι οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες των εργαστηρίων (με τη μορφή των residencies), οι επισκέπτες, αλλά και οι κάτοικοι του νησιού, να ανταλλάξουν απόψεις ως προς την ενεργή συμμετοχή και συνδημιουργία, και μέσω του διαλόγου και της επικοινωνίας να προωθηθεί η καλλιέργεια ανθρωπίνων σχέσεων.

Οι δράσεις φιλοξενίας και τα ανοιχτά εργαστήρια θα λάβουν χώρα καθ’ όλη την διάρκεια του Καλοκαιριού και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα παρουσιασθεί το αποτέλεσμα του εγχειρήματος.

∆ομή και διάρκεια εκδηλώσεων:

Το Kinono_2 θα διαρκέσει συνολικά δύο μήνες. Θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου με τα residencies*, το παραγόμενο έργο των οποίων θα παρουσιαστεί σε έξι διαφορετικές εκθέσεις (Ιούλιος – Αύγουστος). Στην ίδια διάρκεια θα πραγματοποιούνται διαδραστικά εκπαιδευτικά εργαστήρια που αφορούν στην σύγχρονη τέχνη, στην τεχνολογία, στον χορό και στην παραδοσιακή μουσική. To Kinono_2 θα κορυφωθεί με μία εβδομάδα καθημερινών εκδηλώσεων (ομιλίες, εκθέσεις, σεμινάρια, μουσικές εκδηλώσεις), στο τέλος του Αυγούστου. Οι είσοδος στις δράσεις κι εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Κεντρικά Σημεία αναφοράς του Κinono_2:

  • Σειρά από δράσεις φιλοξενίας (residency*) σε τομείς της τέχνης και των επιστημών (εικαστικά, πολυμέσα, αρχιτεκτονική, design, σύγχρονος χορός) σε συνεργασία με κρατικά ιδρύματα και διεθνής πολιτιστικούς οργανισμούς) • Έξι Εκθέσεις με τα έργα από τα residencies σε ιστορικούς και φυσικούς χώρους του νησιού • Σειρά από διαλέξεις καθηγητών και θεωρητικών κι εργαστήρια επάνω στην αρχιτεκτονική, στην σύγχρονη και κυκλαδική τέχνη, την παράδοση και την τεχνολογία • Έκθεση του μηχανισμού των Αντικυθήρων σε παρουσίαση του Ξενοφώντα Μουσά • Παρατήρηση με τηλεσκόπια και παρουσιάσεις από Αστροφυσικούς του Ε.Κ.Π.Α • ∆ιαδραστικές ξεναγήσεις στο φυσικό τοπίο της Τήνου • Workshops κυρίως για παιδιά με θέμα την τέχνη, τα πολυμέσα, και την μουσική • Συναυλίες – μουσικές παρουσιάσεις της ελληνικής και μεσογειακής παράδοσης σε φυσικά τοπία του νησιού

*residencies:

Επτά ομάδες καλλιτεχνών θα φιλοξενηθούν στην Τήνο με σκοπό την δημιουργία εικαστικού έργου με ελληνικές και διεθνής συνεργασίες. Τα εργαστήρια είναι διάρκειας επτά ημερών, ανοιχτά και για τους κατοίκους κι επισκέπτες του νησιού.

Ενδεικτικά

  • Ομάδα δώδεκα εικαστικών θα δουλέψουν και θα παρουσιάσουν έργο στην ιστορική σχολή Ουρσουλινών • Το Γ’ εργαστήριο ζωγραφικής της Α.Σ.Κ.Τ, θα δουλέψει και θα παρουσιάσει έργο στις εγκαταστάσεις ελαιοτριβείου • Σε συνεργασία με τo Escola Superior de Artes (Λισαβόνα) και το Royal Institute of Technology (Στοκχόλμη) θα δημιουργηθούν μνημειακές εγκαταστάσεις φωτισμού σε ιδιαίτερα φυσικά κι αρχιτεκτονικά τοπία • Ομάδα ελλήνων σχεδιαστών και φωτογράφων θα δημιουργήσουν με θέμα την επικοινωνία • Ομάδα χορευτών θα δημιουργήσει ένα διαδραστικό πρόγραμμα σύγχρονου χορού ανοιχτό στην συμμετοχή • Ομάδα καλλιτεχνών γλυπτικής από την Ρωσία θα συνδημιουργήσουν με έλληνες γλύπτες • Με αναφορά στις γυναίκες του νησιού μία διαδραστική έκθεση από τον εικαστικό Αντώνη Βολανάκη στο υφαντουργείο της Τήνου

 

 

Παροχές

 

Πρόσβαση από ΑΜΕΑ, Φαρμακείο / Πρώτες βοήθειες, Εστιατόριο, Bar, WIFI - Internet, Καφετέρια, Τουαλέτες WC, Ξενώνες, Ξενοδοχεία
, Αυτοκίνητο, Λεωφορείο, Λιμάνι, Ποδήλατο, Πεζοπορία
, Φιλικό για παιδιά

 

Πρόγραμμα

 

Πρόγραμμα Ιουλίου:
– Serviam Project | Σχολή Ουρσουλινών | 15 Ιουλίου – 31 Αυγούστου 2017 (το Residency ξεκινάει από τις 9 Ιουλίου)

– Μεταμόρφωση | Παλιό Ελαιοτριβείο | 16 Ιουλίου – 31 Αυγούστου 2017 | Φοιτητές του ΣΤ Εργαστηρίου Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ

– “Προς-ευχές στην Τήνο” (Residency), Ανδρονίκη Μαραθάκη | 17 – 20 Ιουλίου 2017 (η τοποθεσία και το πρόγραμμα θα ανακοινωθούν σύντομα)

– Τα μητροπαράδοτα, Motherboard series, Αντώνης Βολανάκης | Υφαντουργική Σχολή Τήνου | 17 – 27 Ιουλίου 2017

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

www.kinono.gr/program.php

Το πρόγραμμα του Αυγούστου θα ανακοινωθεί μέσα από την ιστοσελίδα του Kinono