Περιγραφή Φεστιβάλ

One Small Step | ένα μικρό βήμα.

Όλη η πόλη είναι μια σκηνή…

Τα κτίρια, οι δρόμοι, οι πλατείες της και οι άνθρωποί της είναι οι πρωταγωνιστές…

Και από καθημερινό background ρουτίνας, ο δημόσιος χώρος αποκαλύπτεται ως ο ιδανικός τόπος για να εκφραστεί η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, να ξεδιπλωθούν οι ιδέες και οι εικόνες του σύγχρονου χορού, να ανταλλάξουν οι δημιουργοί γνώσεις, εμπνεύσεις και οράματα, να δώσουν οι καλλιτέχνες έμφαση και χρώμα στη ζωντάνια της πόλης.

Σ’ ένα φεστιβάλ χορού σε αστικό τοπίο, οι καλλιτέχνες δεν επεμβαίνουν στην πόλη, κι όμως αλλάζουν την εικόνα της!

Γιατί την βλέπουν ως μια σκηνή για να εκφραστούν με την γλώσσα του χορού.

Μέσα σε αυτό το πρίσμα, η πόλη μεταμορφώνεται σε μια πλατφόρμα επικοινωνίας ιδεών,

σε πηγή άντλησης ερεθισμάτων για δημιουργία,

σε τόπο συνάντησης και κοινό σημείο αναφοράς χορευτών και θεατών.

Γι’ αυτό το φεστιβάλ διαδραματίζεται παντού μέσα στην πόλη. Στις πλατείες και στους δρόμους της, σε γνώριμα δημόσια κτίρια…

Έτσι, το αστικό τοπίο ενσωματώνει χορευτές και θεατές: οποιοσδήποτε βρίσκεται στην πόλη της Κέρκυρας, μπορεί να παρακολουθήσει τα δρώμενα του φεστιβάλ, ακόμα και να συμμετέχει σ’αυτό…

Το ένα μικρό βήμα είναι μέλος του διεθνούς δικτύου φεστιβάλ Ciudades que Danzan (Dancing Cities).

Δελτίο Τύπου

Το Διεθνές φεστιβάλ σύγχρονου χορού “ένα μικρό βήμα”  για όγδοη χρονιά στην Κέρκυρα

Το Διεθνές φεστιβάλ σύγχρονου χορού σε αστικό τοπίο “ένα μικρό βήμα”, μέλος του διεθνούς δικτύου φεστιβάλ Ciudades que Danzan (Dancing Cities),  που διοργανώνεται από την “Ελεύθερη Πτώση” / free fall, επιστρέφει φέτος για όγδοη χρονιά στην Κέρκυρα.

Για δυο εβδομάδες δίνει μια αύρα Ευρωπαϊκής πρωτεύουσας στην πόλη της Κέρκυρας φιλοξενώντας παραστάσεις με δωρεάν είσοδο, πολλά σεμινάρια τεχνικής σύγχρονου χορού, εκθέσεις και παράλληλες δραστηριότητες.

Το “ένα μικρό βήμα”  αρχίζει στις 24 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 5 Αυγούστου. Κατά τη διάρκειά του έλληνες και ξένοι επιλεγμένοι καλλιτέχνες, γι΄ ακόμη μία χρονιά, θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν με καταξιωμένους χορογράφους και να εμφανιστούν επί σκηνής στο πλαίσιο των performance project. Το “ένα μικρό βήμα”  φέρνει καλλιτέχνες από διάσημες ομάδες σύγχρονου χορού  να παρουσιάσουν δουλειά τους και να χορογραφήσουν γι  αυτό. Ομάδες όπως: Pina Bauch, Sasha Waltz & Guests, Peeping Tom, Les SlovaKs, κρατικό θέατρο Kassel κ.α. πιο αναλυτικά οι: Juan Kruz Diaz De Garaio Esnaola, Anton Lachky, Johannes Wieland, Eleonore Valere Lachky, Χριστίνα Μερτζάνη, Ευάγγελος Πουλίνας, Jozsef Trefeli, Gabor Varga, Samuel Lefeuvre, Florencia Demestri, Clementine Deluy, θα παρουσιάσουν παραστάσεις – στις 29 Ιουλίου και 3 Αυγούστου στο Περιστύλιο των Παλαιών Ανακτόρων (Ανάκτορο Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου) – και θα δώσουν σεμινάρια και masterclasses.

Το φεστιβάλ αξιοποιεί δρόμους, πλατείες, κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, θέτοντας ως στόχο να εξαπλωθεί η εμβέλεια προσέγγισης του σύγχρονου χορού, αναδεικνύοντας το δημόσιο χώρο ως  ιδανικό τόπο έκφρασης της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Παράλληλα, συνεισφέρει στο να ξεδιπλωθούν οι ιδέες και οι εικόνες του σύγχρονου χορού, οι δημιουργοί να ανταλλάξουν εμπνεύσεις, εμπειρίες και οράματα και οι καλλιτέχνες να δώσουν νέα πνοή στην πόλη.

Το “ένα μικρό βήμα”, όμως, στρέφει το βλέμμα και προς τη νέα γενιά.

  • Σε συνεργασία με το Αυστριακό Πανεπιστήμιο Anton Bruckner του Λίντζ προσφέρει 2 υποτροφίες σε αριστούχους φοιτητές του πανεπιστημίου για να συμμετέχουν στα performance projects και στις τεχνικές σύγχρονου χορού.

 

  • Δίνει την δυνατότητα σε μαθητές και μαθήτριες των σχολών χορού της Κέρκυρας να χορογραφήσουν και να χορέψουν το δικό τους έργο στο Φεστιβάλ.

 

  • Στηρίζει τις ερασιτεχνικές σχολές χορού της Κέρκυρας δίνοντας μια υποτροφία σ΄ έναν μαθητή από κάθε σχολή, για να παρακολουθήσει ένα από τα σεμινάρια του.

 

Επιπλέον, αναδεικνύει το νησί της Κέρκυρας συνδυάζοντας καλλιτεχνικές, πολιτιστικές, αθλητικές και τουριστικές δραστηριότητες, καθώς το πρόγραμμά μας συμπεριλαμβάνει ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, εκδρομές σε τοπία με φυσικό κάλλος, αθλητικές δραστηριότητες και διοργάνωση καλλιτεχνικής έκθεσης φωτογραφίας με θέμα το σώμα.