Περιγραφή Φεστιβάλ

SIFestival

Το SIFestival είναι μια γιορτή των τεχνών που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο όμορφο νησί της Σίφνου.

Το φεστιβάλ έχει τη φιλοδοξία να αναδυθεί ως μια δημιουργική και καλλιτεχνική δύναμη και κυρίως να φέρει τουρίστες που γοητεύονται από το αυθεντικό χαρακτήρα της Σίφνου μαζί με τους ντόπιους από το Κάστρο, την Απολλωνία, τον Αρτεμώνα, τις Καμάρες .

Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε αυτό το νησί των 73.942 km2 σε μια δημιουργική πυξίδα, καλωσορίζοντας διαφορετικά πολιτιστικά προγράμματα από όλο τον κόσμο αγγίζοντας τους λάτρεις των τεχνών και των ανθρώπων με πάθος για τον πολιτισμό και όχι μόνο.

Το SIFESTIVAL, σύμπτηξη των λέξεων Σίφνος και Φεστιβάλ προέκυψε όχι στη γοητευτική Απολλωνία ή τον παραδοσιακό Αρτεμώνα, ή έστω σε κάποιο άλλο γειτονικό μέρος στην Ελλάδα, αλλά σ’ένα μικρό και κάπως σκοτεινό στούντιο στο Παρίσι.

Εκεί συναντιόντουσαν για μήνες οι δύο διοργανώτριες του, και ήταν εκεί που ανάμεσα σε ζεστό τσάι για να γίνει ανεκτός ο χειμώνας, και κλεφτά τσιγάρα στο παράθυρο, σκέφτηκαν καλοκαίρι, θάλασσα, ήλιος ή ολόγιομο φεγγάρι.

Η πρώτη έκδοση το 2015, διοργανώθηκε με πολύ μικρότερη έκταση αλλά έλαβε ένα θερμό καλωσόρισμα από όλους τους προσκεκλημένους.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σας προσκαλούμε και φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά στο SIFESTIVAL το οποίο θα διεξαχθεί όπως κάθε χρόνο στη Σϊφνο, την 1η και 2 Σεπτεμβρίου.

Το SIFESTIVAL αποτελεί μια πρωτοβουλία δύο γυναικών που προέρχονται από διαφορετικές χώρες και πριν συναντηθούν στο Παρίσι μπορεί να πίστευαν ότι δεν θα έβρισκαν κοινά σημεία αναφοράς. Πρόκειται για τη Βάλια Δημητρακοπούλου, από την Αθήνα και την Katrin Mathe, από το Βερολίνο. Μπορεί η σχολή στην οποία συναντήθηκαν ως φοιτήτριες Πολιτισμικής Διαχείρισης να μην τους προσέφερε απόλυτη ικανοποίηση, αλλά τους έδωσε τα εφόδια να δημιουργήσουν αυτό το φεστιβάλ.

Το SIFESTIVAL είναι ένα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους και κινουμένων σχεδίων. Στο διήμερο των προβολών, που το 2015 και 2016 έγιναν στην πλατεία Θεολόγου στο Κάστρο, και φέτος γίνονται στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα (στον Άγιο Κωνσταντίνο) θα παρουσιαστούν ταινίες από όλο τον κόσμο.

Η ομάδα προσπαθεί κάθε χρόνο να παρουσιάσει μια επιλογή από ποιοτικές ταινίες που να εμπεριέχουν τον ιδανικό συνδυασμό διανοητικής πρόκλησης και προσβασιμότητας. Αυτό είναι γιατί το κοινό των προβολών είναι απολύτως ετερόκλιτο, από τα πιτσιρίκια που παίζουν στην πλατεία και ο θόρυβος τραβά την προσοχή τους οπότε και παρακολουθούν την πρώτη παρτίδα ταινιών, δηλαδή τα ολιγόλεπτα κινούμενα σχέδια, ως το ξένο κοινό που ανακαλύπτει για πρώτη φορά το φεστιβάλ, και είναι συνηθισμένο σε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Φυσικά η μεγαλύτερη μας πρόκληση είναι να συμπεριλάβουμε στους θεατές μας τους κατοίκους της Σίφνου.

Ακόμη κι αν οι καταβολές, η εθνικότητα, οι επιδιώξεις των θεατών είναι διαμετρικά αντίθετες (όπως είναι εξάλλου και αυτές των διοργανωτριών του), ελπίζουμε πως η γλώσσα της Τέχνης θα αποτελέσει σημείο συνάντησης και όταν πέσουν οι τίτλοι θα δοθεί η έναρξη ζωηρών συζητήσεων.

Ευχόμαστε η ποιότητα της επιλογής ταινιών, διάρκειας περίπου 5 ωρών, και προερχόμενων ισομερώς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να κεντρίσει το ενδιαφέρον σινεφίλ και μη.

Παροχές

 

Παραλίες με γαλάζιες σημαίες, Ιατρός, Ιατρείο, Φαρμακείο / Πρώτες βοήθειες, Εστιατόριο, Bar, WIFI - Internet, Καφετέρια, Δωρεάν Παρκινγκ, Τουαλέτες WC, Camping, Ξενώνες, Ξενοδοχεία
, Αυτοκίνητο, Λεωφορείο, Λιμάνι, Φιλικό για παιδιά, Φιλικό για σκυλιά

 

Πρόγραμμα

 

Οι προβολές θα διεξαχθούν στην Εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου στον Αρτεμώνα Σίφνου, την 1η και 2 Σεπτεμβρίου, από τις 9μμ μέχρι τις 11.30μμ.