Περιγραφή Φεστιβάλ

To μικρό Παρίσι των Αθηνών

Ένα φεστιβάλ με επίκεντρο το θέατρο, οριοθετημένο στη γειτονιά του κέντρου της Αθήνας όπου οι περισσότεροι δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα.

To πρώτο μικρό Παρίσι, 9-16 Oκτωβρίου 2013 αφιερώνεται στον Αλμπέρ Καμύ για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του και περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, καμπαρέ, βαριετέ, συναυλίες, street events με θέατρα δρόμου και άλλα παραστατικά δρώμενα, ζωγράφους του δρόμου, εικαστικές εκθέσεις και εκθέσεις φωτογραφίας, διαλέξεις και φόρουμ με θέμα τον Αλμπέρ Καμύ, τον ιμπρεσιονισμό και τις πολιτιστικές συγγένειες ‘’Αθηνών και Παρισίων’’.

Tο μικρό Παρίσι των Αθηνών 2014 ήταν αφιερωμένο στην Βelle Époque και την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το φεστιβάλ του 2015 είχε ως θέμα την κουλτούρα των μπιστρό και των καφέ («Bistrot et Café Culture») και ένα ειδικό αφιέρωμα στην rive gauche στο μεταπολεμικό Παρίσι, το θέμα του 2016 ήταν «ομάδα και τέχνες» («l’esprit d’équipe et les arts») και το θέμα για το «μικρό Παρίσι των Αθηνών» 2017 είναι «η γυναίκα στην Ευρώπη» («la femme en Europe»).

Το πρόγραμμα προετοιμασίας του φεστιβάλ εξελίσσεται καθ’ όλη τη χρονιά από τους διαχειριστές του Αθηναϊκού καλλιτεχνικού δικτύου.

Εμπνευστής και συντονιστής του φεστιβάλ είναι ο δημιουργός του Αθηναϊκού καλλιτεχνικού δικτύου Μάριος Στρόφαλης

Δελτίο Τύπου

Το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2017

5-15 Οκτωβρίου

Μουσική, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, street art, θέατρο και βαριετέ, δράσεις και παραστατικές τέχνες δρόμου, διαλέξεις, “tables rondes” και “rendez vous sociaux”, εκπαιδευτικά προγράμματα, petanque και σκάκι φιλοξενεί το 5ο μικρό Παρίσι των Αθηνών, το πολυ-φεστιβάλ που συνδιοργανώνουν για φέτος το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο, ο Οργανισμός πολιτισμού, αθλητισμού και νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής, με την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού ινστιτούτου Ελλάδας .

Το θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι: «Η Γυναίκα στην Ευρώπη» («la femme en Europe»).

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των καιρών μας είναι η θέση της γυναίκας στην Ευρώπη του σήμερα και του αύριο. Το θερμό κλίμα που έχει προκληθεί παγκοσμίως από κάθε είδους κρίση έχει άμεση αντανάκλαση στην μέχρι πρότινος κοινωνική Ευρωπαϊκή πορεία που καθορίστηκε σημαντικά από την ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στον δημόσιο βίο. Οι τέχνες καλούνται και πάλι να φωτίσουν το παρόν και το μέλλον των κοινωνιών μας , αφού είναι το αιώνιο βήμα της ελευθερίας της σκέψης και του λόγου.

Η γυναίκα που γεννιέται ή φτάνει στην Ευρώπη από οπουδήποτε, έχει δικαίωμα στην δημιουργία και την έκφραση περισσότερο από κάθε άλλο σημείο του πλανήτη.

Προσκαλούνται γυναίκες και άνδρες καλλιτέχνες-δημιουργοί και φυσικά καλλιτεχνικές ομάδες να «υπερασπιστούν» με τον τρόπο τους αυτό το δικαίωμα, επιλέγοντας σχετική θεματολογία στην καλλιτεχνική τους πρόταση.

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από 5 έως 15 Οκτωβρίου 2017, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, κάτω από την πλατεία Ομονοίας, γύρω από την πλατεία Βάθη και την πλατεία Καραϊσκάκη, μέχρι τους σταθμούς Λαρίσης & Πελοποννήσου, όπου οι περισσότεροι δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα και όπου εδώ και χρόνια, συναντώνται ο αθηναϊκός αστικός πολιτισμός, η ελληνική λαϊκή παράδοση, οι κουλτούρες των μεταναστών, ταξιδιωτών και επισκεπτών.

 

 

Παροχές

 

Τουαλέτες WC, Αυτοκίνητο, Λεωφορείο, Μετρό
, Ποδήλατο, Φιλικό για παιδιά, Φιλικό για σκυλιά